Gå direkt till innehåll
Bygger strukturer för korallrev med klimatförbättrad betong

Pressmeddelande -

Bygger strukturer för korallrev med klimatförbättrad betong

Just nu pågår ett spännande projekt utanför norra Västkusten.

Här förbereder man sig för att sänka ner en betydande mängd konstgjorda rev av betong med förhoppningen att återskapa förutsättningarna för livskraftiga korallrev, som på senare tid minskat kraftigt.

Med hjälp av betongen, som vi provat och tagit fram i samarbete med C-lab och Thomas Concrete Group, är det mycket som talar för att ögonkorallernas larver kommer kunna få fäste och bygga upp nya rev, säger förste forskningsingenjör i projektet Susanna Strömberg vid Göteborgs Universitet


Förhoppningen med den klimatförbättrade betongen är att få både en betong som håller längre i den marina miljön, har lite lägre pH än vanlig betong för att organismer snabbare ska kunna kolonisera den, och få ett lägre klimatavtryck. En trippel-win.

Susanna Strömberg hänvisar till ett projekt som heter ROMACON (Roman Concrete) där arkeologer tagit och analyserat borrkärnor från romarnas gamla pirar, som stått i 2000 år.

- I dessa kärnor framkom det att vulkaniskt material, rikt på sura oxider (som kiseloxid) och aluminiumoxid, gav starkare betong.

- Därför ville jag hitta ett alternativ till vulkansten/sand som var tillgängligt på närmre håll, slagg och silikastoft från järn- och stålindustrin var rätt nära i både sammansättning och rent geografiskt.

- Reven behöver vara tillräckligt höga för att ge larverna ytor som är ordentligt strömexponerade för att sediment ska spolas bort. Men de får samtidigt inte vara för höga, för ju högre de är desto större är risken att de kollapsar efter en tid, förklarar Susanna Strömberg vid Göteborgs Universitet och Institutionen för marina vetenskaper

    Detta är förklaringen till att Thomas Concrete Group och C-lab fick en förfrågan om man kunde hjälpa till att hitta passande betongprodukter för att bygga konstgjorda revstrukturer.

    Få känner till att det finns korallrev i svenska hav. Anledningen är att de lever på stora djup, från ca 80 meter, och därför inte är något som allmänheten kommer i kontakt med. Historiskt har det funnits flera områden med ögonkoraller i Koster-Väderöfjorden. Reven har skadats av tidigare bottentrålning och provtagningar i forskningssyfte med destruktiva metoder. Även klimatförändringarna börjar bli kännbara, med ökande temperaturer och havsförsurning. Än så länge tycks korallerna ha klarat klimatförändringarna, men vissa arktiska arter har minskat drastiskt, t.ex. fotbollssvampen Geodia barettii.

    Tidigare fanns det sex ögonkorallrev i Kosterhavets nationalpark och Väderöfjordens naturreservat, ett Natura 2000-område. Idag finns endast två kvar, men det ska man alltså ändra på nu.

    Bakgrunden till att man vill hjälpa korallreven att få ny fart är att de är en viktig förutsättning för andra arters fortlevnad. Drygt 1 300 olika arter har observerats vid rev av ögonkorall. Det är en precis lika imponerande artrikedom som vid tropiska korallrev. Många kommersiellt viktiga fiskarter, speciellt olika torskfiskar, har sina uppväxtområden i revmiljön.

    Projektets primära syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för korallerna och deras tillväxt. Därför kommer man att använda de klimatförbättrade betongstrukturerna som är framtagna i samarbete med C-lab. De fungerar som konstgjorda rev där vattnet strömmar snabbare och som ett substrat (underlag) där korallernas larver kan sätta sig på. För att trivas behöver de nämligen hårda ytor som sticker upp en bit från havsbottnen.

    Projektet – LIFE Lophelia – kommer att pågå till 2025, och i det ingår förutom forskarna på Göteborgs Universitet, Ann Larsson och Susanna Strömberg, även huvudmannen Länsstyrelsen i Västra Götaland, med Anita Tullrot som projektledare. Projektet medfinansieras av EU-kommissionen (EU:s LIFE-fond) och Havs- och vattenmyndigheten.

    Läs mer om projektet på www.lifelophelia.se.

    För mer info kontakta

    Ingemar Löfgren, FoU-Chef, Thomas Concrete Group AB,
    010-450 51 05 | ingemar.lofgren@c-lab.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Thomas Concrete Group är en internationell och oberoende grupp som producerar och distribuerar högkvalitativ fabriksbetong till kommersiella och privata kunder. Thomas Concrete Group bildades 1955 av Thomas familjen Sverige. Efter 60 år på marknaden är vi en av de ledande leverantörerna av högkvalitativ fabriksbetong i Sverige. Genom att kombinera leverans av betong med våra prefab produkter och breda utbud av tjänster, kan vi säkerställa kompletta och effektiva lösningar för ditt byggprojekt.

    Vi har verksamhet i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige.

    Kontakter

    Karolina Åhlander

    Karolina Åhlander

    Presskontakt Marknadskommunikationsansvarig Thomas Betong AB +46104505931
    Sofia Arvidson Schultz

    Sofia Arvidson Schultz

    Presskontakt Brand & Marketing Communications Manager PR & Communication +46 104 50 50 48
    Media Content Panel
    Korallrev---Thomas-Concrete-Group-16-9
    Korallrev---Thomas-Concrete-Group-16-9
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .jpg
    Storlek:
    2000 x 1125, 1,08 MB
    Ladda ner
    Media Content Panel
    Korallrev---Thomas-Concrete-Group-2-16-9
    Korallrev---Thomas-Concrete-Group-2-16-9
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .jpg
    Storlek:
    2000 x 1125, 1,92 MB
    Ladda ner
    Media Content Panel
    Korallrev---Thomas-Concrete-Group-3-11
    Korallrev---Thomas-Concrete-Group-3-11
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .jpg
    Storlek:
    2000 x 2000, 2,31 MB
    Ladda ner

    Relaterat innehåll

    Nu vill Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, göra som romarna, blanda in malen vulkansten (pimpsten) som bindemedel i sin betong. Tanken är att ersätta delar av cementen och på så sätt skapa klimatförbättrad betong.

    Först ut i Sverige med vulkansten i betong

    Nu vill Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, göra som romarna, blanda in malen vulkansten (pimpsten) som bindemedel i sin betong. Tanken är att ersätta delar av cementen och på så sätt skapa klimatförbättrad betong.

    Hans Karlander, VD och Koncernchef och Karin Gärbel, Hållbarhetschef på Thomas Concrete Group

    Näringslivet, politiken och forskare överens: Alla måste samarbeta för att klimatomställningen inom byggbranschen ska bli verklighet

    Öka användningen av klimatförbättrad betong Vad som tydligt framkom under dagen är att fler borde använda klimatförbättrad betong i mycket större omfattning. Hans Karlander, VD och Koncernchef på Thomas Concrete Group underströk att de flesta bostäder, byggnader, broar och tunnlar kan byggas med betong som ger en halverad klimatpåverkan.

    Från vänster: Hans Karlander, Nemir Chaudhry, David Bohman och Fin Johnsson

    Forskningsstiftelsens stipendier utdelade: Tre uppsatser om hållbart byggande belönade med 50 000 kronor vardera

    Nu är årets stipendiater utsedda av Familjen Thomas Forskningsstiftelse. Varje examensprojekt erhåller 50 000 kronor i stipendium för fortsatt utveckling av hållbar betong. Familjen Thomas Forskningsstiftelse har som syfte att finansiera forskning kring hållbart byggande i betong. Stiftelsen är initierad av familjen Thomas, som äger den svenska betongkoncernen Thomas Concrete Group med verksamhet

    Familjen Thomas Forskningsstiftelse finansierar betongforskning med 7,5 miljoner kronor

    Familjen Thomas Forskningsstiftelse finansierar betongforskning med 7,5 miljoner kronor

    Familjen Thomas Forskningsstiftelse har tilldelat Chalmers tekniska högskola 7,5 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om nästa generations bindemedel för betong. Projektet ska löpa under fem år och fokus är att se hur egenskaperna hos nya klimatsmarta bindemedel, som vulkanaska och brända leror, påverkar betongens egenskaper. Vulkanaska är ett material som användes av romarna i deras byggen

    Nyexaminerade civilingenjörerna Benjamin Pettersson och William Mjörnestål fick ta emot stipendium av Familjen Thomas Forskningsstiftelse.

    Stipendium till exjobb om hållbart betongbyggande

    Två studenter vid Chalmers Tekniska Högskola har tilldelats stipendium för sitt examensarbete om hållbart byggande med betong. Det är Familjen Thomas Forskningssiftelse, som premierat de nyexaminerade civilingenjörerna William Mjörnestål och Benjamin Pettersson med ett stipendium på 50 000 kronor.

    Lennart Björnström – ny COO på Thomas Concrete Group

    Lennart Björnström – ny COO på Thomas Concrete Group

    Lennart Björnström, tidigare CIO och Head of Business Development på Thomas Concrete Group, är ny COO (Chief Operating Officer) med ansvar för koncernens IT, affärsutveckling och forskning & utveckling.

    Thomas Concrete Group's Polish subsidiary, Thomas Beton, will have supplied a total of 70,000 m³ of concrete for the completion of the ring road around Koszalin and Sianów for the major infrastructure project S6 in northern Poland.

    70,000 m³ of concrete delivered for infrastructure project in northern Poland

    Thomas Concrete Group's Polish subsidiary, Thomas Beton, will have supplied a total of 70,000 m³ of concrete for the completion of the ring road around Koszalin and Sianów for the major infrastructure project S6 in northern Poland. The contract is worth nearly 97 million euros and the project is expected to be completed in 2024.

    Welcome to Thomas Concrete Group

    Thomas Concrete Group är en internationell och oberoende grupp som producerar och distribuerar högkvalitativ fabriksbetong till kommersiella och privata kunder. Thomas Concrete Group bildades 1955 av Thomas familjen Sverige. ​Efter 60 år på marknaden är vi en av de ledande leverantörerna av högkvalitativ fabriksbetong i Sverige. Genom att kombinera leverans av betong med våra prefab produkter och breda utbud av tjänster, kan vi säkerställa kompletta och effektiva lösningar för ditt byggprojekt.

    Vi har verksamhet i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige.