Gå direkt till innehåll
 I Thomas Concrete Groups Hållbarhetsredovisning för 2021 framgår det att i andra länder har byggbranscher kommit mycket längre i att använda alternativa bindemedel i betong.
I Thomas Concrete Groups Hållbarhetsredovisning för 2021 framgår det att i andra länder har byggbranscher kommit mycket längre i att använda alternativa bindemedel i betong.

Pressmeddelande -

Klimatförbättrad betong - en enorm potential. Kan sänka CO2-utsläppen med 500 000 ton.

Klimatförbättrad betong har i Sverige en enorm och outnyttjad potential eftersom idag byggs det relativt lite med den. I Thomas Concrete Groups Hållbarhetsredovisning för 2021 framgår det att i andra länder har byggbranscher kommit mycket längre i att använda alternativa bindemedel i betong.

–Om vi under 2020 skulle använt klimatförbättrad betong med 50 procent lägre koldioxidavtryck i hälften av alla svenska byggprojekt, hade vi minskat CO2-utsläppen med 500 000 ton. - säger Karin Gäbel, Hållbarhetschef på Thomas Concrete Group.

Klimatförbättrad betong är relativt nytt i Sverige. Faktum är att det är en så outnyttjad möjlighet att det ännu inte ens finns någon branschdata över hur mycket som producerats. Vad vi vet däremot är den totala producerade volymen av betong.

500 000 ton minskat CO2-utsläpp
Under 2020 producerades 6 226 000 kubikmeter betong i Sverige. En förvånande liten del av detta var klimatförbättrad betong. Om man leker med tanken att hälften av all denna betong hade varit en klimatförbättrad betong där en andel av cement hade ersatts med alternativa bindemedel till 50 procent, skulle CO2-utsläppen minskat med 500 000 ton under ett år. Tyvärr har den möjligheten inte utnyttjats av byggbranschen.

Förutsättning för industrins klimatomställning
I modern tid har betongens bindemedel till största delen utgjorts av cement, som i sig bidrar till stora CO2-utsläpp. Men under de senaste decennierna har det blivit allt vanligare att ersätta cementen med alternativa bindemedel som t ex stenkolsflygaska eller slagg från stålindustrin. I den senaste hållbarhetsredovisningen visas det att Thomas Concrete Group i sin verksamhet i andra länder kommit långt och till exempel i Tyskland användes 49 % alternativa bindemedel.

–En betong som idag ger lägre och på sikt inga koldioxidutsläpp är en förutsättning för industrins klimatomställning, säger Karin Gäbel, Hållbarhetschef på Thomas Concrete Group.

Först med klimatförbättrad betong
Redan 2006 startade Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, med provningar för att delvis ersätta cement med stenkolflygaska som bindemedel och levererade dessa produkter till Norra länken i Stockholm. Fram till 2011 fortsatt företaget att leverera betong med stenkolsflygaska till olika byggprojekt i landet. Under 2012 lanserade Thomas Betong sitt gröna erbjudande och är idag den i Sverige som producerar mest klimatförbättrad betong med upp till en halverad klimatpåverkan.

–Det blir avgörande att få flera kunder och beslutspåverkare, så som arkitekter, fastighetsutvecklare, entreprenörer och kommuner att förstå vikten av att bygga med klimatförbättrad betong. Potentialen är enorm, fortsätter Karin Gäbel.

Thomas Concrete Group driver utvecklingen av betongbranschen genom forskning om nya alternativa bindemedel för att även i framtiden ersätta cement och minska klimatpåverkan. Samtidigt pågår det ett intensivt och målinriktat arbete för att kunna leverera den första klimatneutrala betongen innan 2030.

FOTNOT: Ladda ner Team Thomas Hållbarhetsredovisning 2021 (PDF) här >>

För mer info kontakta

Karin Gäbel, Hållbarhetschef, Thomas Concrete Group AB,
010-450 52 01 | karin.gabel@thomasconcretegroup.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Thomas Concrete Group är en internationell och oberoende grupp som producerar och distribuerar högkvalitativ fabriksbetong till kommersiella och privata kunder. Thomas Concrete Group bildades 1955 av Thomas familjen Sverige. Efter 60 år på marknaden är vi en av de ledande leverantörerna av högkvalitativ fabriksbetong i Sverige. Genom att kombinera leverans av betong med våra prefab produkter och breda utbud av tjänster, kan vi säkerställa kompletta och effektiva lösningar för ditt byggprojekt.

Vi har verksamhet i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige.

Kontakter

Karolina Åhlander

Karolina Åhlander

Presskontakt Marknadskommunikationsansvarig Thomas Betong AB +46104505931
Sofia Arvidson Schultz

Sofia Arvidson Schultz

Presskontakt Brand & Marketing Communications Manager PR & Communication +46 104 50 50 48
Media Content Panel
Thomas-Concrete-Groups-Hållbarhetsredovisning-2021
Thomas-Concrete-Groups-Hållbarhetsredovisning-2021
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
3000 x 1687, 2,84 MB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Nu vill Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, göra som romarna, blanda in malen vulkansten (pimpsten) som bindemedel i sin betong. Tanken är att ersätta delar av cementen och på så sätt skapa klimatförbättrad betong.

Först ut i Sverige med vulkansten i betong

Nu vill Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, göra som romarna, blanda in malen vulkansten (pimpsten) som bindemedel i sin betong. Tanken är att ersätta delar av cementen och på så sätt skapa klimatförbättrad betong.

Ingemar Löfgren, forsknings och utvecklingschef på Thomas Concrete Group

Nyheter medför begreppsförvirring: Godkänd stenkolsflygaska i betong är inte giftig - medför inga hälsorisker

Byggbranschen arbetar hårt för att skapa nya hållbara processer, material och byggnader. Risken med vissa nyheter är att de leder till begreppsförvirring och rena felaktigheter. Ett exempel kan vara att man blandar ihop en flygaska från avfallsförbränning med en giftfri och av EU:s gemensamma kemikalielagstiftning testad och godkänd stenkolsflygaska, som används i betong.

www.klimatförbättradbetong.guide är en helt ny hemsida som lanseras idag för alla som är intresserade av hur man kan bygga så hållbart som möjligt med betong.

www.klimatförbättradbetong.guide - Ny hemsida om klimatförbättrad betong

www.klimatförbättradbetong.guide är en helt ny hemsida som lanseras idag för alla som är intresserade av hur man kan bygga så hållbart som möjligt med betong. Här presenteras texter och filmer om hur man minskar klimatpåverkan i byggprojekt. Det finns också konkreta exempel på spännande byggprojekt. Nya Centralstationen i Göteborg är hittills det största projektet med klimatförbättrad betong i S

Investerar 19 miljoner kronor i nya silos  för minskade CO2-utsläpp

Investerar 19 miljoner kronor i nya silos för minskade CO2-utsläpp

Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, investerar nu totalt 19 miljoner kronor för att kunna producera klimatförbättrad betong på samtliga orter där företaget har verksamhet och minskar därmed även transportavstånden. Investeringen handlar i huvudsak om ytterligare 15 silos där man ska hantera alternativa bindemedel till cement.

Thomas Betong har levererat ca. 2 500 m3 av sin klimatförbättrade betongprodukt Thomarön till projektet MIMO. Det innebär en besparing av ca. 100 ton CO2 för projektet – motsvarande 60 000 mil av bilkörning.

Klimatförbättrad betong besparar NCC utsläpp motsvarande 60 000 mil bilkörning

I Mölndals Innerstad bygger just nu NCC det nya kontorshuset MIMO. Projektet är totalt 38 000 kvm BTA och omfattar nyproduktion av främst kontor, handel och serviceytor samt en renovering av en befintlig byggnad. Thomas Betong har levererat ca. 2 500 m3 av sin klimatförbättrade betong Thomarön, med en besparing av ca. 100 ton CO2 för projektet – motsvarande 60 000 mil av bilkörning.

Från vänster: Hans Karlander, Nemir Chaudhry, David Bohman och Fin Johnsson

Forskningsstiftelsens stipendier utdelade: Tre uppsatser om hållbart byggande belönade med 50 000 kronor vardera

Nu är årets stipendiater utsedda av Familjen Thomas Forskningsstiftelse. Varje examensprojekt erhåller 50 000 kronor i stipendium för fortsatt utveckling av hållbar betong. Familjen Thomas Forskningsstiftelse har som syfte att finansiera forskning kring hållbart byggande i betong. Stiftelsen är initierad av familjen Thomas, som äger den svenska betongkoncernen Thomas Concrete Group med verksamhet

”Tillsammans gör vi Göteborg bäst på hållbart byggande”.  Det är namnet på det event Thomas Concrete Group arrangerar på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg under förmiddagen den 11 oktober. Medverkar gör näringslivet, politiken och akademin.

Event 11/10 om hur vi tillsammans gör Göteborg bäst på hållbart byggande

”Tillsammans gör vi Göteborg bäst på hållbart byggande”. Det är namnet på det event Thomas Concrete Group arrangerar på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg under förmiddagen den 11 oktober. Medverkar gör näringslivet, politiken och akademin. Bakgrunden till dagen är att Göteborg tidigare i år utsetts till en av 100 städer som ska vara föregångare och visa vägen för klimatomställningen i Europa.

Niklas Sparw, Divisionschef Väst/Syd i NCC Building Sverige: ”Väldigt bra initiativ för att diskutera nödvändiga åtgärder för ett hållbart byggande”

NCC:s Niklas Sparw: ”Väldigt bra initiativ för att diskutera nödvändiga åtgärder för ett hållbart byggande”

Flera i branschen är fortfarande försiktiga när det gäller att använda sig av klimatförbättrad betong. Därför är Thomas Concrete Groups event den 11 oktober i Göteborg ett väldigt bra initiativ och jag ser fram emot att mötas för att diskutera nödvändiga åtgärder och hitta nya vägar för ett hållbart byggande tillsammans med mina branschkollegor.

Thomas Betong provar unikt koncept med cementfri betong

Thomas Betong provar unikt koncept med cementfri betong

Under det senaste året har Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group, provat ett koncept som bygger på att tillverka betong helt utan cement. Testerna med alternativa bindemedel har genomförts på två västsvenska betongfabriker. Resultatet är en cementfri betong med samma goda egenskaper som traditionell betong, men med ett väsentligt lägre klimatavtryck.

Dr Philippe Block - professor i arkitektur och struktur vid Institute of Technology in Architecture, vid ETH Zürich i Schweiz

Vikten av att kombinera design och material – Med lärdom av det förflutna för att bygga en bättre framtid

Den 11 oktober är en av branschens ledande forskare, Dr Philippe Block, inbjuden som en av talarna under Thomas Concrete Groups branschevenemang om att bygga ett hållbart Göteborg och betongens betydelse i framtiden. För att möta de stora utmaningarna som klimatförändringarna innebär, driver Dr Philippe Block och hans forskningsgrupp forskning och utveckling kring hur historisk strukturell design,

I Thomas Concrete Groups hållbarhetsredovisning för 2022 finns ett återkommande tema: effektivt samarbete mellan aktörerna i byggprojekt, tillsammans med klimatförbättrad betong, ger en enorm potential att sänka byggbranschens totala klimatavtryck.

Klimatförbättrad betong bäst på att minska byggbranschens klimatavtryck

Byggbranschen står för cirka 20 procent av de årliga svenska utsläppen av koldioxid. Thomas Concrete Group menar i sin hållbarhetsredovisning för 2022 att samarbete mellan aktörerna i byggprojekten, samt användandet av klimatförbättrad betong, är de enskilt bästa åtgärderna för att minska byggsektorns klimatpåverkan.

Welcome to Thomas Concrete Group

Thomas Concrete Group är en internationell och oberoende grupp som producerar och distribuerar högkvalitativ fabriksbetong till kommersiella och privata kunder. Thomas Concrete Group bildades 1955 av Thomas familjen Sverige. ​Efter 60 år på marknaden är vi en av de ledande leverantörerna av högkvalitativ fabriksbetong i Sverige. Genom att kombinera leverans av betong med våra prefab produkter och breda utbud av tjänster, kan vi säkerställa kompletta och effektiva lösningar för ditt byggprojekt.

Vi har verksamhet i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige.