Gå direkt till innehåll
Etapp Korsvägen består av omfattande konstruktioner, inte minst en utmanande slitsmur till vilken Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group, levererar sin klimatförbättrade, skräddarsydda betong.
Etapp Korsvägen består av omfattande konstruktioner, inte minst en utmanande slitsmur till vilken Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group, levererar sin klimatförbättrade, skräddarsydda betong.

Pressmeddelande -

Thomas Betong levererar klimatförbättrad betong till Västlänken

Bygget av Västlänken och deletappen vid Korsvägen är ett omfattande projekt, där en av de tre underjordiska tågstationerna håller på att ta form. Etapp Korsvägen består av omfattande konstruktioner, inte minst en utmanande slitsmur till vilken Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group, levererar sin klimatförbättrade, skräddarsydda betong.

Sedan byggnationerna av Västlänken och deletapp Korsvägen påbörjades, år 2018, har Thomas Betong varit delaktiga i byggprocessen. Som beställare står Trafikverket, med West Link Contractors som entreprenör – ett joint-venture mellan NCC och Wayss & Freytag. Totalt ska Thomas Betong leverera dryga 200 000 kubikmeter klimatförbättrad betong.

Den klimatförbättrade betongen ska användas för olika typer av konstruktioner. Hittills har betongen främst gått åt till förberedande grundläggningsarbete för att längre fram användas desto mer i själva tunnelarbetet. Under kommande vinterhalvår påbörjas ett förstärkningsarbete, och vad som kallas slitsmurar - ett mycket speciellt sätt att bygga på, menar både Linus Lindström, avtalsansvarig på NCC och Jonas Davidsson, försäljningschef på Thomas Betong.

- Själva slitsmuren är en betongkonstruktion som är relativt ovanlig i Sverige. Det är ett pågående jobb där man gräver en smal slits rakt ner i leran, ända ner till berget, som sedan fylls med betong. Det utgör sedan tunnelns väggar. Det är ett omfattande jobb som kommer att pågå under hela 2021 och en bit in i 2022, säger Linus Lindström.

- Det är inte så vanligt förekommande här i Sverige, men Thomas Concrete Group och Thomas Betong här i Göteborg, har gjort detta i byggnationerna vid Centralstationen tidigare, säger Jonas Davidsson.

”Hela branschen måste jobba med klimatförbättrad betong”

Utöver konstruktionen av slitsmurarna kommer den klimatförbättrade betongen användas i byggandet av själva tunnelstationerna. Även den södra delen, vid Almedal, kommer nyttja klimatförbättrad betong från Thomas Betong. Att använda sig av betong med lägre klimatavtryck är både viktigt och nödvändigt, menar Linus, NCC.

- Att använda sig av klimatförbättrad betong är ett klimatval som samhället kan ta och det finns stora vinningar med det. Alla byggmaterial måste bli mer miljö- och klimatanpassade, och betongen är inget undantag. Det är den vägen NCC vill gå, och jag tror att hela branschen måste jobba med den här typen av klimatåtgärder, säger Linus.

För projektet har en helt kundunik betong tagits fram – med likheter från den betong som används vid Centralstationen.

- Vi tar fram och skräddarsyr unika betongtyper tillsammans med Trafikverket. Vi har producerat en liknande variant till Centralstationen, men betongen till Korsvägen är något modifierad då det ska gjutas mycket djupare och ända ner till berget, avslutar Jonas.

Illustration: White Arkitekter

Ämnen

Kategorier

Regioner


Thomas Concrete Group är en internationell och oberoende grupp som producerar och distribuerar högkvalitativ fabriksbetong till kommersiella och privata kunder. Thomas Concrete Group bildades 1955 av Thomas familjen Sverige. Efter 60 år på marknaden är vi en av de ledande leverantörerna av högkvalitativ fabriksbetong i Sverige. Genom att kombinera leverans av betong med våra prefab produkter och breda utbud av tjänster, kan vi säkerställa kompletta och effektiva lösningar för ditt byggprojekt.

Vi har verksamhet i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige.

Kontakter

Karolina Åhlander

Karolina Åhlander

Presskontakt Marknadskommunikationsansvarig Thomas Betong AB +46104505931
Sofia Arvidson Schultz

Sofia Arvidson Schultz

Presskontakt Brand & Marketing Communications Manager PR & Communication +46 104 50 50 48
Media Content Panel
Korsvägen - Thomas-Betong SoMe.jpg
Korsvägen - Thomas-Betong SoMe.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1680 x 945, 394 KB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Ansvarig arkitekt Mattias Lind: ”Betongens egenskaper berikar projektet”

Nya Masthuggkajen byggs med hållbara materialval

Mattias Lind är partner i White Arkitekter och ansvarig arkitekt för Våghuset och Brick Studios i centrala Göteborg dit Thomas Betong som ingår i Thomas Concrete Group har levererat 4000 kubik klimatförbättrad betong. – Det är viktigt att materialvalen är robusta, tåliga och hållbara likt den betong som Thomas Betong levererat tillsammans med NCC, säger Mattias Lind,ansvarig arkitekt för Våghuset

fv Roger Alm vd Volvo Lastvagnar, Hans Karlander vd Thomas Concrete Group

Thomas Concrete Group köper Sveriges första serietillverkade 100 % eldrivna betongbil

Thomas Concrete Group, investerar nu i sin första 100 % eldrivna betongbil. Lastbilen från Volvo Lastvagnar kommer att användas för distribution av i första hand klimatförbättrad betong, som likt lastbilen minskar CO2-utsläppen avsevärt. Fordonet kommer att köras i göteborgsregionen och beräknas minska avgasutsläppen med omkring 180 ton koldioxid under en tio-årsperiod.

Samarbetet med Thomas Betong och C-lab, som ingår i Thomas Concrete Group innebar inte bara att man var först med klimatförbättrade betongstommar i jämförelse med liknande byggnader. Foto: Riksbyggen

Fem priser på fem år för Brf Viva

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg byggdes för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Samarbetet med Thomas Betong och C-lab, som ingår i Thomas Concrete Group innebar inte bara att man var först med klimatförbättrade betongstommar i jämförelse med liknande byggnader. Brf Viva har prisats med inte mindre än fem olika priser på fem år. – Genom Brf Viva har vi tillsammans drivi

Flera unika utmaningar med Unika Karlatornet. Första gången i Sverige som betong ska pumpas en kvarts kilometer upp i luften.

Flera unika utmaningar med Unika Karlatornet. Första gången i Sverige som betong ska pumpas en kvarts kilometer upp i luften.

Karlatornets byggprocess är i full gång. Den 245 meter höga byggnaden med sina 73 våningar blir ett landmärke som sätter Göteborg på kartan. De 62 000 kubikmeter betong som krävs för projektet levereras av Thomas Betong, som är den del av Thomas Concrete Group. Det unika betongreceptet för den massiva bottenplattan resulterade i en miljöbesparing på hela 428 ton koldioxid.

Klimatförbättrad betong i Kungsbacka badhus - 30 procent lägre koldioxid avtryck

Klimatförbättrad betong i Kungsbacka badhus

2018 påbörjades arbetet med Kungsbacka Badhus, ett spjutspetsprojekt dit Thomas Betong levererade hela 5 300 kubikmeter av sin klimatförbättrade betong Thomagrön. Våren 2020 invigdes badhuset, vilket utgör hela 12 000 kvadratmeter, och den klimatförbättrade betongen gav ett minskat koldioxidavtryck på 30 procent.

Peab i samarbete med Thomas Betong - – Färjestadsskolan i Karlstad byggs med hållbarhetsfokus

Peab i samarbete med Thomas Betong

Peabs projekt Färjestadsskolan i Karlstad byggs med fokus på hållbarhet och miljö. Thomas Betong har därför levererat drygt 1 600 kubikmeter klimatförbättrad betong till projektet – ett samarbete som inneburit en CO2-besparing på 92 ton.

Nu vill Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, göra som romarna, blanda in malen vulkansten (pimpsten) som bindemedel i sin betong. Tanken är att ersätta delar av cementen och på så sätt skapa klimatförbättrad betong.

Först ut i Sverige med vulkansten i betong

Nu vill Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, göra som romarna, blanda in malen vulkansten (pimpsten) som bindemedel i sin betong. Tanken är att ersätta delar av cementen och på så sätt skapa klimatförbättrad betong.

Investerar 19 miljoner kronor i nya silos  för minskade CO2-utsläpp

Investerar 19 miljoner kronor i nya silos för minskade CO2-utsläpp

Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, investerar nu totalt 19 miljoner kronor för att kunna producera klimatförbättrad betong på samtliga orter där företaget har verksamhet och minskar därmed även transportavstånden. Investeringen handlar i huvudsak om ytterligare 15 silos där man ska hantera alternativa bindemedel till cement.

Thomas Betong AB levererar all betong, samt rådgivnings-, support- och pumptjänster till Västlänkens deletapp Korsvägen

Stororder till Västlänken etapp Korsvägen, med klimatförbättrad betong

Thomas Betong AB har ingått avtal med West Link Contractors om att leverera all betong, samt rådgivnings-, support- och pumptjänster till Västlänkens deletapp Korsvägen. Avtalet omfattar leveranser om totalt 220 000 m3. För att nå målet om en minskad klimatpåverkan inom projektet med minst 25 procent används klimatförbättrad betong.

Welcome to Thomas Concrete Group

Thomas Concrete Group är en internationell och oberoende grupp som producerar och distribuerar högkvalitativ fabriksbetong till kommersiella och privata kunder. Thomas Concrete Group bildades 1955 av Thomas familjen Sverige. ​Efter 60 år på marknaden är vi en av de ledande leverantörerna av högkvalitativ fabriksbetong i Sverige. Genom att kombinera leverans av betong med våra prefab produkter och breda utbud av tjänster, kan vi säkerställa kompletta och effektiva lösningar för ditt byggprojekt.

Vi har verksamhet i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige.